Većina mojih prijatelja i poznanika koji su čuli da se bavim jedriličarstvom, nakon početne stanke u kojoj “pregrizu” da nije riječ o vodenom nego zrakoplovnom jedriličarstvu, odmah me zasipaju sa bezbroj pitanja. “A to je ono trokutasto?” ili “Aha, to je ono s velikim krilima!”, još bolje je pitanje “A kad buš dobil avion?” i moje favorit-pitanje, koje pita 99% ljudi: “A KAK SE TI SPUSTIŠ ?”. Na to ja uvijek spremno i s entuzijazmom odgovaram na sva pitanja, no i dalje je ostala jedna činjenica – da zapravo jako malo ljudi zna o čemu se zapravo radi.

Ovdje ćete saznati sve o našem prekrasnom sportu i to bez pretjeranih uvlačenja u aerodinamiku, meteorologiju i ostale stvari, kako bi svi mogli razumjeti o čemu se radi.

E sad bi bio red da odgovorim na ovih par “početnih” pitanja koja svi postavljaju.

“To je ono trokutasto?” – Ma nije, “ono trokutasto” je zmaj.
No, zmajarstvo (bez motora – tzv. slobodno zmajarstvo), također i paragliding i jedriličarstvo imaju jako puno dodirnih točaka.

“To je ono s velikim krilima?” – Da,da !!

“A kad ćeš dobiti avion?” – Možda jednog dana kad budem imao puno love. A sad ozbiljno – letenje avionom i jedrilicom je zapravo dosta slično. No, nikako se ne može reći da je isto i da avion “dolazi” poslije jedrilice. Sve ćete shvatiti ako ovo pročitate do kraja.

“A kak se ti spustiš?” – E, pa zbog ovog briljantnog pitanja mi zbilja ponekad nestaje riječi, no ako uzmemo u obzir da znate kako jedrilica nema motora, nekako bi mi logičnije bilo pitanje:

“A kak ti POLETIŠ jedrilicom?” – Ukratko, u jedrilici postoje svi neophodni uređaji i instrumenti (isto kao i u avionu) koji služe za upravljanje, pa ako vam je jasno kako avion “može ići gore-dolje-lijevo-desno”, onda je odgovor na ovo pitanje jednostavan – spustim se isto kao i avion !

ŠTO JE ZAPRAVO JEDRILICA?

Jedrilica je letjelica bez motora. Tako vam obično piše negdje u enciklopediji, pa vi onda skužite o čemu je riječ! Kad sam to prvi put pročitao, mislio sam da je jedrilica jedna velika glupost, jer kome treba nekakva letjelica bez motora i kak to onda uopće leti??
Jedrilica je zapravo vrlo elegantna letjelica kojom možete raditi svakakva “čuda” po zraku. Ona ima trup, rep i velika krila (od 15 metara na više!), ima instrumente (visinomjer, brzinomjer, variometar, kompas.), ima palicu (“joystick”) pomoću koje upravljate jedrilicom, ima radio za vezu sa kontrolom leta.ima svašta, isto kao i avion. Samo nema motora. No, nije to uopće loše kao što se na prvi pogled čini (i nije propust inženjera u tvornici). Jedrilica je namjerno letjelica bez motora i upravo to joj daje “ono nešto”.
Pošto nema motora, očito je da ne može sama od sebe poletjeti. Za tu svrhu su se prije koristili svakakvi načini, no danas se najviše koristi tzv. aerozaprega. To je zapravo najobičniji mali sportski avion za kojeg vas “zahaklaju” užetom i onda skupa poletite. On vas vuče do visine koje hoćete (obično 400 ili 500 metara) i onda se otkačite (uže ostane na avionu). Taj šlep traje otprilike 5 minuta, i tada, kad se otkačite, počinje pravi, slobodni let jedrilicom.

jedr1

JEDRENJE (NIJE NA VJETAR)

Sad svi koji ne znaju što slijedi uglavnom ostaju bez riječi jer čekaju “da se jedrilica spusti”.
E, pa, dragi moji, jedrilica “se neće spustiti”! Cilj letenja jedrilicom je da u zraku ostanete čim duže, popnete čim više i preletite čim dalje! Trajanje leta je nerijetko 2 , 3 pa i 5 i više sati (!!!), a što se visine tiče bez problema možete popeti na 2000 metara (ne zaboravite, otkačivanje je bilo na 400-500 metara) – a sve to bez motora !!
Kako, kako ?? Ma nije to nikakav misterij, evo odgovora:
Kad se otkačite, počnete tražiti posebna vertikalna zračna strujanja, koja se zovu TERMIKA. Nije to vjetar u doslovnom smislu riječi. To ide ovako: sunce zagrijava zemlju, a zemlja isparava topli zrak iznad različitih područja (tvornica, žitno polje.). Sad vi jedrilicom uletite u takvo područje gdje se taj topli zrak diže (a da penjete pokazuje vam jedan instrument koji se zove VARIOMETAR) i u tom području počnete kružiti. Kako kružite u području gdje se diže topli zrak, on vas diže sa sobom i tako penjete – to penjanje prosječno iznosi oko 2 m/s (znači za 10 minuta popenjete otprilike 1200 metara!!). Obično se na vrhu takvog termičkog “stupa” u kojem penjete stvori oblak (KUMULUS), pa se zapravo može jedriti do visine oblaka – to u Zagrebu obično iznosi oko 2000 metara, na nekim drugim područjima i više.

termika

Kad popnete do neke visine, okrenete se u smjeru nekog drugog stupa (kad niste u “stupu” lagano gubite visinu, jer nemate motora a ništa vas ne diže) i u tom drugom stupu opet popnete. Tako možete “skakati” od stupa do stupa i doletjeti npr. do Varaždina, Virovitice, Osijeka.svjetski rekord je 3000 km ! Takvo letenje kad letite do neke točke zove se PRELET , no to je zapravo najteže, ali istodobno i najuzbudljivije u jedriličarstvu. Može se reči – kad dođete do “stadija” preleta onda ste “faca”.

prelet1

Mi u “Aeroklubu Zagreb” koristimo najnoviju tehnologiju za računanje preletenih kilometara, maksimalne postignute visine itd. – GPS Logger , koji je u principu mala koja snima sve podatke o letu, a kasnije se na zaslonu računala pomoću posebnog softwarea cijeli let može vidjeti u 2D i 3D animaciji i analizirati svaka sekunda leta.

seeyou

Sve to skupa i nije tako jednostavno, ali vjerujte, da se naučiti. Nije potrebno biti genij, samo treba imati puno volje i ljubavi za letenjem. Npr. letenje u termici zahtijeva puno vježbe i puno puta će se dogoditi da “iscurite” i da sa suzom u oku gledate druge kako sa guštom jedre, dok ste vi sletjeli nakon nekih 20 minuta. No, kad jednom naučite jedriti, teško se može naći stvar s kojom se to može uspoređivati. I ekipa koja leti je super. Jednom smo nakon par piva probali usporediti letenje sa seksom i svi smo se u jedan glas složili da je letenje bolje “zato kaj duže traje”. Sve u svemu, trebate probati. Letenje, naravno.

AKROBACIJE

Da, da, jedrilicom možete raditi i svakakve akrobacije! Lupinge , immelmane , kovite , prevaljivanja preko krila , leđni let , brišuće letove…
Za razliku od aviona, koji moraju imati posebno prerađene motore i konstrukciju da bi mogli akrobacije, jedrilice netrebaju imati nikakve preinake – jer, kao što već znamo – nemaju motora, a sama konstrukcija je napravljena tako da jedrilica bude vrlo čvrsta i dovoljno elastična. Za usporedbu, jedrilice mogu izdržati otprilike isto opterećenje u letu kao i borbeni zrakoplov MIG-21 !!!
Dakako, da bi mogli raditi akrobacije trebate biti kec iskusan pilot, no i to se može naučiti u “Aeroklubu Zagreb”. Naravno, možete doći i isprobati akrobacije kao putnik.

akro