Školovanje pilota

Aeroklub Zagreb je ovlaštena ustanova za školovanje pilota aviona.

U našem klubu možete obaviti teorijsku i praktičnu obuku te steći dozvolu športskog pilota (PPL/A). Cijena se kreće između 6.000 i 10.000 eura i zavisi od nekoliko čimbenika: avion na kojem se leti (dvosjed ili nešto veći četverosjed, cijena goriva koja varira, instruktora i sl). Treba dodati još i trošak liječničkog pregleda oko 800 kuna, teorijskog i praktičnog dijela ispita ispred nadležnog tijela (HACZ) oko 3000 kuna.

Obuku obavljaju iskusni instruktori letenja.

Obuka se sastoji iz dva dijela i to teorijskog u trajanju oko 120 sati nastave kroz 9 predmeta. Nakon uspješne položene teorije kod nas dobijate potvrdu za prijavu i  polaganje ispita iz teorije ispred HACZ. 9 ispita iz 9 predmeta, može se po predmetu pasti 3 puta ali se moraju svi ispiti dati kroz pet ili 6 ispitnih rokova u tijeku jedne godine od prvog izlaženja na ispit. Ponovni izlazak na ispit (popravni) dodatno se plaća.

Praktični dio je 45 sati letenja (1 sat = 60 min) od čega je minimalno 20 sati na duploj (sa instruktorom) i minimalno 15 samostalno (bez instruktora u avionu) ali pod nadzorom instruktora sa zemlje. Tu se prolazi u početku osnovne vježbe, pa prvi samostalni let, nakon toga navigacija, usavršavanje i na kraju letenje na druge aerodrome. Praktični dio ispita mora se završiti najkasnije za dvije godine od zadnjeg položenog teorijskog ispita ispred HACZ.

Ove satnice su minimalne i uglavnom prosječni i malo nadareniji kandidati to savladaju u tom roku. Oni koji neredovito imaju vježbe letenja ili veće pauze imaju dosta ponavljanja vježbi pa se i to može odužiti, a stvara i dodatni trošak od 130 eura pa na više po satu leta.

Pilot jedrilice treba nešto manje teorije i praktičnog dijela 65 sati teorije i 25 sati praktičnog dijela. Princip osposobljavanja je isti: teorija, potvrda ispit ispred HACZ, praktični dio pa praktični ispit. Cijene su znatno niže i može se kompletno završiti sve za 2500 do 3000 eura. No kako ovdje osposobljavanje jako zavisi od meteoroloških prilika, vremenski nije kraće od osposobljavanja za avion.

Za više informacija kontaktirajte nas na telefonske brojeve Aerokluba.