Zagrebački dnevnik “NOVOSTI”, 13. listopada 1909. godine, objavljuje članak u kojem najavljuje osnivanje Hrvatskog zrakoplovnog društva ili Aeronautičkog kluba.

Četiri dana kasnije dnevnik poziva građane da pomognu osnivanju zrakoplovne udruge, ali bez odaziva.

Godine 1910. izumitelj ing. Slavoljub Penkala (1871-1922), na temelju svojih zamisli na vojnom vježbalištu u Općini Črnomerec (Zagreb), izgrađuje svoj avion . Sa pomoćnikom Dragutinom Novakom (1892-1978), koji je tada imao 19 godina, izvodi prve skokove i letove.

Godine 1924. osvanuo je u zagrebačkom dnevniku “JUTARNJI LIST” od 14. prosinca, članak u kojem se pozivaju “..svi oni koji imaju interesa za avijatiku da dođu u utorak 16. o. mj. u devet sati navečer u Trgovački dom!”. Istog dana i dnevnik ” NOVOSTI ” objavljuje sličan poziv na osnivanje aerokluba. Nadalje pišu da bi osnivanje Aerokluba u Zagrebu trebalo pridonijeti uspostavi zračnog prometa između Zagreba i drugih gradova u državi pa i u inozemstvu.

Poziv na sastanak u svezi osnivanja Aerokluba objavio je i dnevnik “OBZOR” , a i “NOVOSTI” od 16. prosinca te godine, izvješćuju, da je 16. prosinca te godine u Zagrebu održana u Trgovačkom domu konstituirajuća skupština Aerokluba. Tako se 16. prosinac 1924. godine smatra danom osnutka Aerokluba Zagreb.

Upravni odbor Aerokluba sačinjavalo je tridesetak zagrebačkih odličnika iz krugova zrakoplovaca, privrednika, inžinjera i ljubitelja zrakoplovstva.

Ovi podaci su uzeti iz pisanih materijala člana Aerokluba Zagreb, pilota i vrijednog sakupljača povijesne građe zrakoplovstva pa tako i Aerokluba Zagreb, Zdenka Jureše.

Krešimir Varljen, pilot i osnivač sekcije veterana AKZ-a