Dragutin Novak

Dragutin Novak

Dragutin Novak rođen je u Zagrebu 16. veljače 1892. godine u Ilici 19. Ostavši bez roditelja, školuje se za preciznog mehaničara u Tropavi u Švedskoj. Po povratku u Zagreb upoznaje već poznatog inž Penkalu i tako počinje njihovo poznanstvo. U tim godinama, posebice nakon 1903. godine, zrakoplovstvo postaje veoma popularno u svijetu, a već 23. srpnja 1909. godine Francuz Louis Bleriot preletio je kanal La Manche.

Kako je inženjera Penkalu opsjedala pojava aviona i prvi se u nas prihvatio samostalne konstrukcije aviona, značajnu suradnju ostvario je sa Dragutinom Novakom, koji je sudjelovao u gradnji aviona da bi kasnije, tijekom 1910. godine na uzletištu Črnomerec kao pilot, načinio čitav niz manje ili više uspješnih poleta Penkalinim avionom.

Dragutin Novak svoje će umijeće pilotiranja uskoro pokazati jednako u domovini kao i u mnogim evropskim gradovima, gdje je redovito odnosio prve nagrade.Kao poseban uspjeh bilježimo njegove pobjede na zrakoplovnim priredbama u Budimpešti 1912. i Grazu 1913. godine, što ga je svrstalo u red vrhunskih europskih pilota.

U vrijeme Prvog svjetskog rata mobiliziran je u austrijsko vojno zrakoplovstvo gdje je obnašao dužnosti priznatog nastavnika – instruktora za obuku vojnih pilota te borbenog pilota.

Po završetku rata, u Kraljevini SHS Dragutin Novak nije mogao dobiti odgovarajuće zaposlenje u zrakoplovstvu pa je dugi niz godina radio u križevačkoj električnoj centrali, a potom je bio autobusni i taksi poduzetnik.
Preminuo je u Zagrebu 31. listopada 1978. godine.