U subotu 18. veljače u organizaciji Zagorskog Aerokluba održana je nastava za instruktore zrakoplovnog jedriličarstva s početkom u 9:00 sati. U prostorijama HZNSa, na aerodromu Lučko, okupilo se dvanaest nastavnika letenja i osam zainteresiranih. Predavanja su bila podijeljena u tri nastavne cjeline. Predavač je bio dipl. ing. Predrag Crnko koji je na sebi svojstven način spojio svoje bogato iskustvo s materijom koja je bila iznešena na način zanimljiv svima, kako iskusnim pilotima tako i početnicima. Naime, samo predavanje nastavnicima je bilo bitno i iz razloga što prisustvovanjem ispunjavaju jedan od dva minimalna uvjeta za produljenje nastavničke licence.

U prvoj nastavnoj cjelini naslovljenoj – Upotreba nastavnih pomagala – predavač se osvrnuo na didaktičko metodičke pristupe u letačkoj izobrazbi gdje su obrađene pedagoške metode prilagođene školovanju u zrakoplovnom jedriličarstvu.

U drugoj nastavnoj cjelini – Predavanja o prvim preletima – na iscrpan način je obrađen svaki aspekt pripreme i izvođenja preleta s podrobnijim osvrtom na tehniku letenja.

Treća nastavna cjelina – Donošenje odluka u letu i nakon – iznesena je kao zaključna tema. Značaj ove cjeline je tim veći jer statistike u zadnje vrijeme prezentiraju podatak da gotovo 80% nesreća u zrakoplovstvu imaju predznak ljudskog faktora. U zrakoplovnom jedriličarstvu gdje letjelice ne koriste motorni pogon pravovremeno donošenje odluka ima još veću težinu. Donošenje odluka uz njihovo dosljedno provođenje ključ su sigurnog letenja naročito u manje vjerojatnim situacijama što je bilo kristalno jasno kroz praćenje ove nastavne cjeline.

Predavač je izlaganje iznio uz pregršt dijapozitiva uz poticanje pozitivnog stava prema preletima pomažući nam da ne razmišljamo o ‘plahutanju’ iznad matičnog aerodroma kao krajnjem cilju naših letačkih aktivnosti.

Categories:

Tags:

Comments are closed